AMPLIFIER

Zosilňovač je špecialne vyvíjaný k pohánaniu stredovýškovej sekcie reprobední. Stredovýšková sekcia má citlivosť 100db/1W/1m. Vdaka čomu dosahuje extrémne SPL pri výkone len 70W a všetká snaha môže byť namiesto vysokého výkonu budením extrémnej kapacity výkonných tranzistorov presunutá do samotnej linearity zosilňovača. Trieda A vdaka nízkemu napätiu, rýchlejšie a lineárnejšie tranzistory pre menší prúd a dalšie výhody...

Všetky tranzistory pre všetky stupne sú párované tak aby dosahovali medzi sebou maximálnu zhodu a tým maximálnu linearitu, bez používania silnej spätnej väzby.  

Tranzistory pre všetky stupne sú pedantne vyberané prakticky z celosvetovej produkcie. Použité sú tie najlepšie možné modely pre dané pozície. 

Všetky tranzistory v celom zapojení sú párované pre čo najväčšiu zhodu parametrov. Čo tiež umožnuje dosahovať vysokú linearitu pri nízkej spätnej väzbe.

Zosilňovač dosahuje extremnu rýchlosť Slew Rate SR= 400V/uS. 

Celkové harmonické skreslenie napriek nízkej spätnej väzbe dosahuje hodnotu 0,000xx% pre výkon do 25W/4R.

Plošný spoj je 5 verzie. Každá verzia optimalizuje vedenie spojov pre neustále lepšie výsledky.


vizualizácia vrátane povrchu:

OFF:

ON:

hrubý návrh:

výkresy plechov (4.11.2021):

model zadného panelu (27.12.2020):


mechanická konštrukcia:

Postup výroby dielov z hliníku je rovnaký ako v prípade predzosilňovača. Kedže to som už rozpísal v "preamplifier" tu budem písať len k častiam ktoré sa odlišujú.

hliníkové chladiče alebo tiež "boky" zosilňovača v surovom stave:

boky/chladiče po ofrézovaní spolu s predným panelom:

ostatné časti z hliníku, vrchný panel, spodný panel, zadný panel:

v celku:

pieskovanie predného panelu (13.11.2021):

pohlad na celú krabicu (06.05.2022):

kompletná krabica (17.07.2022):

všetky diely plechov (06.05.2022):

zadný panel (05.01.2023):


elektronika:

menší nákup materialu:

všetky "audio" tranzistory pre vývoj (24.04.2022):

zdroje:

soft start (08.01.2023):

koncový zosilňovač:

Rozhodol som sa porovnať hneď viac obvodov a koncepcií. Prvou je topologia ktorú používam už roky. S každou novou verziou DPS niečo trochu vylepším. Či už v obvode samotnom alebo návrhu DPS. Charekteristická je použitím diferencialneho VAS/rozkmitu. Dalšia sa líši hlavne použitím kaskodovaného nesymetrického VAS/rozkmitu. Potom posledná. Chcel som skúsiť niečo uplne iné. Takže výstup je tvorený výkonovým bufferom. Zosilňovač je tvorený akýmsi napätovým zosilňovačom ktorý má na výstupe "len" TO-126 tranzistory.

Najviac skreslenia vzniká v koncovom stupni takže od tohoto zapojenia si slubujem skrátenie slučky spätnej väzby kedy nebude musieť viesť "zdeformovaný" signál až uplne na vstup celého zosilňovača.

Výhoda je možnosť použiť pre napätový zosilňovač kvalitne stabilizované napätie. Rozhodol som sa pre začiatok použiť zosilňovač ktorý som pôvodne navrhol pre RIAA/PHONO vlastne ešte pred tým ako klasický predzosilňovač...

Tipujem že dosahovanie vysokého SR bude daleko jednoduchšie kedže sa nemiešajú výkonové prvky s tymi nevýkonovými... Jednoducho napätový zosilňovač ide urobiť extrémne malý vrátane blokovania napájania a spojov.

Do obvodu sa tiež nebudú modulovať rušenia magnetickým polom zo slučiek výkonových prvkov kde tečie velký prúd.


Už pri tak zdanlivo jednoduchej veci ako kompenzácie vzniká mnoho možností ako to urobiť s rôznym výsledkom.

Experimentoval som s Millerovou kompenzáciou v rozkmite/VAS oproti seriovej RC v kolektoroch vstupného diferenciálneho stupňa. Vždy v kombinácií aspoň s minimálnou kapacitou v celkovej spätnej väzbe. Chcelo by to skúsiť ešte dalšie 2 polové kompenzácie. TMC a možno TPC... Ktoré som skúšal ešte len v simuláciách. 

Toto je jednoduchá topologia ktorú som si vybral na ukážku rôznych typov kompenzácií. Je tu pekne vidieť ako sa na PSR a obdlžníku prejavia rôzne typy kompenzácií. 

Experimentovať v obvode je vždy s čím. Prúdové zdroje, prúdové zrkadlá. Ich rôzne typy. Dalej kaskady, bootstrapy. 2EF, 3EF, iné výstupy...


tu je vidieť ako sa prejavia náhrady odporov prúdovými zdrojmi a zrkadlami na PSR, SQUARE:

V reálnom obvode potom ide o vplyv topologie DPS na stabilitu a THD. Rýchle a zložité obvody s rýchlymi tranzistormi nemusia vôbec fungovať... Dá sa experimentovať s rôznym osadením od bipolárnych tranzistorov cez jfet, mosfet... Čo znamená hromadu meraní , návrhov DPS, ladení a počúvania...

tu je vidieť pár obvodov v základnej verzií k odskúšaniu vlastností (9.6.2020):

ochrany:

© 2024 linearaudio.sk
Vytvorte si webové stránky zdarma!